Afla pe scurt cum sa cumperi/vinzi actiuni in Romania si cum sa investesti la Bursa. Investitii in actiuni pot fi pe cat de profitabile, pe atat mai riscante, in comparatie cu alte tipuri de investitii.
Nu exista o modalitate sigura pentru a prevedea cresteri de pret a unor actiuni, insa exista mai multe tipuri de analize care te pot ajuta in luarea anumitor decizii de vanzare cumparare actiuni.
Cumpara si vinde actiuni pentru a face profit
Capitalul propriu poate fi plasat ca si investitie in actiuni cu scopul de a face profit. Este o metoda relativ sigura insa care presupune anumite riscuri, ca orice alta investitie. Pentru a putea face profit din cumpararea si vanzarea actiunilor, este nevoie ca strategia de tranzactionere sa functioneze si sa fie una benefica tie.
Avand ca si scop generare de profit, strategia ta poate fi una pe termen lung sau scurt. Indiferent pentru care optezi, documenteaza-te in prealabil inainte de a incepe sa cumperi actiuni. Stirile pot fi un prieten de ajutor in acest caz, pe langa alte statistici si programe.
Pentru a putea face profit din actiuni, este nevoie ca decizia pe care o vei lua sa fie una inteleapta, sa cumperi ieftin si sa vinzi scump, sa stii cand sa vinzi si sa nu-ti fie frica sa vinzi atunci cand este cazul.
Pasii de care ai nevoie pentru a cumpara/vinde actiuni
1. Alege un broker si deschide un cont real
Alegerea unui broker poate fi destul de dificila, tinand cont ca sunt din ce in ce mai multi brokeri chiar si pe piata din Romania. Procesul de deschidere a unui cont este similar cu cel a unui cont bancar, diferenta facand-o faptul ca totul se desfasoara online, fara drumuri.
Pe scurt, pentru a putea deschide un cont indiferent care broker alegi, este nevoie sa ai varsta legala de 18ani, sa ai la indemana dovada identitatii si a adresei, si sa ai la indemana o metoda de plata, de regula card bancar.
Cand vine vorba de alegerea unui broker online cu ajutorul caruia sa cumperi actiuni, trebuie sa tii cont de multe aspecte importante, precum comisioane, taxe si penalizari aplicate. Pe langa toate aceste aspecte, tine cont si de suportul primit care este unul primordial atunci cand vine vorba de relatia ta cu brokerul. Un suport bazat pe incredere este cel care poate ajuta la succesul tau financiar.
Pe langa diverse taxe, tine cont si de urmatoarele aspecte:
- cati bani ai la dispozitie si care este depunerea minima
- care sunt comisioanele in cazul in care mentii o pozitie deschisa peste noapte/weekend
- frecventa de tranzactionare conteaza atunci cand platforma de brokeraj percepe un comision pentru inactivitate
- suportul de care ai nevoie atunci cand vrei sa tranzactionezi, daca esti incepator sau avansat
2. Alege ce actiuni sa cumperi sau sa vinzi
Alegerea actiunilor in care vrei sa investesti poate fi influentata de cunoasterea companiilor sau a brandurilor pe care le stii din calitatea ta de consumator. Insa acest lucru nu ar trebui sa fie unul determinant.
Pentru a alege o anumita actiune, este nevoie sa te documentezi si studiezi piata. Poti incepe de la rapoartele anuale a companiei in care ai vrea sa detii actiuni, studii de piata oficiale, stiri recente sau alte informatii care ar putea influenta pretul actiunilor.
Nu te lasa descurajat de multitudinea informatiilor de care ai nevoie. Intreaba-te „care este compania in care ai vrea detii actiuni” si porneste de acolo. Pe langa surse externe la care oricine are access, fiecare platforma de tranzactionare are propriile sale statistici si date, care vor fi de folos in luarea acestor decizii.
3. Creaza-ti strategia de tranzactionare
Strategia de tranzactionare este importanta si poate determina daca vei avea success sau dimpotriva. Aceasta este influentata de gradul tau de cunoastere a pietei, tranzactionare si utilizarea platformei pe care o vei alege.
Daca esti incepator, ar trebui sa investesti la inceput sume mici, de preferat intr-o singura companie. In acest fel iti poti testa reactii in caz de castig sau pierdere. Daca aceasta prima tranzactie este una profitabila, poti trece la o alta companie, si tot asa, pana incepi sa te prinzi.
In cazul in care ai experienta de tranzactionare, cel mai important lucru este sa te familiarizezi cu platforma aleasa. Fiecare platforma poate fi diferita, chiar daca functionalitatile sunt aceleasi. Dupa ce te-ai familiarizat cu platforma, poti sa incepi sa investesti si sa-ti creezi un portofliu de actiuni.
Cum alegi actiunile pe care sa le cumperi
Alegerea actiunilor pe care sa le cumperi poate fi una dificila. Nu exista o siguranta exacta atunci cand vine vorba de pretul actiunilor, acestea pot creste si scadea in aceasi masura. Am scris un articol pe tema asta legat de ce actiuni sa cumpar in 2023.
Inainte de a alege actiunile care sa faca parte din portofoliu tau, documenteaza-te. Verifica situatia actuala a companiei, raportul financiar anual, trimestrial, raportari la bursa.
Toate aceste informatii pot fi gasite pe site-ul companiei in care ai vrea sa detii actiuni, precum si pe alte site-uri cu profil financiar. Pe langa aceste informatii care pot fi gasite cu usurinta, brokerul ales iti poate oferi deasemenea instrumente si cursuri despre cum sa analizezi o companie si cum sa alegi actiunile potrivite.
Poti afla aici cum sa cumperi actiuni.
Cum sa reduci riscurile investitiilor in actiuni
Diversificarea este cuvantul potrivit atunci cand vrei sa reduci riscurile investitiilor in actiuni. Asta inseamna sa detii actiuni din companii diferite, cu profil diferit, astfel incat daca un anumit sector intampina anumite dificultati, doar un procent mic din portofoliu tau sa fie afectat.
Cel mai simplu este sa alegi ETF-uri pentru tranzactionare. Acestea se tranzactioneaza ca si actiuni individuale, insa au in portofoliu zeci de actiuni.
Pentru a afla detalii pe larg legat de cum sa cumperi actiuni in Romania sau despre cum sa investesti la Bursa, iti recomandam sa te documentezi pe site-urile financiare de top, unde vei gasi ghiduri si exemple concrete.
Platforma de tranzactionare eToro
Nu stim daca este cea mai buna platforma, insa putem spune ca avem incredere deplina in aceasta. Conform analizelor noastre si a studiile desfasurate atat pe contul demo cat si pe conturi cu bani reali, putem spune ca aceasta se afla in topul nostru.
Ce ar defini pe scurt eToro:
- Incredere: este o companie reglementata de FCA si CySEC
- Siguranta: cu ajutorul protocoalelor de securitate, fondurile sunt in deplina siguranta
- Confidentialitate: datele personale nu sunt distribuite tertelor parti
Platforma de tranzactionare Plus500
Plus500 se afla si ea printre cele mai bune platforme de tranzactionare, fiind primul furnizor de pe piata contractelor pe diferenta (CFD), oferind conditii unice de tranzactionare pentru actiuni, forex, marfuri, criptomonede, ETF-uri.
De ce sa alegi Plus500?
- Au o executie rapida a ordinelor
- Ofera unelte avansate precum Stop limit/Stop loss/Trailing stop
- Alerte pe miscarile preturilor si opiniile altor traderi