Cumpara Criptomonede - Ghid Informativ

Ce sunt criptomonedele, de ce sa investesti in criptomonede, cand este bine sa investesti si de unde poti sa le cumperi. Descopera moduri de tranzactionare a criptomonedelor intr-un mod sigur, rapid si inteligent.

Sari direct la...

Ce sunt criptomonedele?

Folosita ca mijloc de plata, criptomoneda este un tip de moneda digitala/virtuala. Denumirea vine de la faptul că din punct de vedere tehnologic, acest mediu de transfer (mijloc de plati) se bazează pe criptografie si descentralizare pentru realizarea de tranzactii.

Criptomonedele folosesc protocoale proof-of-work pe bază de algoritmi de hashing. Cele mai utilizate se bazează pe algoritmul SHA-256, introdus de Bitcoin, și scrypt, cel mai utilizat, având cel puțin 480 de implementări confirmate. Alți algoritmi care sunt folosiți pentru proof-of-work includ CryptoNight, Blake, X11, și combinații, potrivit Wikipedia.org.

Caracteristicile criptomonedelor

De ce sa investesti in criptomonede?

Exista numeroase motive pentru care ai vrea sa investesti in criptomonede.  Daca te gandesti la o investitie de acest gen, cu siguranta vei fi incurajat de cresterea rapida a pretului acestora. Pe de alta parte, ce te poate retine, este tocmai opusul, adica scaderea pretului foarte brusc care poate sa apara oricand fara nici un avertisment. Pretul criptomonedelor creste si scade foarte rapid.

Monedele virtuale se gasesc foarte sus pe scara riscului investitiilor. Pretul este volatil – unele monede pot creste chiar si de cateva ori, in timp ce altele isi pot pierde valoarea peste noapte. De aceea se recomanda intotdeauna impartirea riscului. Ideea acestei impartiri este de a nu te baza pe o singura criptomoneda. Mai degraba se recomanda sa imparti capitalul in mai multe locuri, in mai multe monede virtuale. Astfel minimizezi riscul ca una dintre acestea sa-si piarda valoarea si, implicit, sa pierzi toti banii investiti.

Printre principalele motive pentru care sa investesti in criptomonede ar fi:

  • rapiditatea globala, tranzactiile acestora fiind propagate aproape instantaneu
  • siguranta, fondurile fiind stocate i ntr-un sistem de criptografie cu chei publice, cheia o avand doar proprietarii acestora
  • libertatea, nu este nevoie de aprobari pentru tranzactionarea criptomonedelor

Ce ai nevoie ca sa cumperi criptomonede?

Procesul de cumparea criptomonedelor este unul simplu, rapid si facil. Daca in trecut investitorii incepatori au intampinat mai multe probleme, acum este mult usor intregul proces.

Daca intentionezi sa cumperi criptomonede, primul lucru de care o sa ai nevoie este o cripto-platforma, cu ajutorul careia vei putea face tranzactii. In 2021, dupa ce majoritatea platformelor financiare au adoptat criptomonedele pentru achizitii, nu este intocmai necesar sa deschideti un cont pe o cripto-platforma. (poti cumpara criptomonedele chiar si de pe Revolut spre exemplu).

Pentru a incepe tranzactii de de acest gen si dupa ce ai ales platforma de tranzactionare, pasii necesari sunt simpli. Trebuie sa-ti creezi un cont pe platforma selectata. 

Cand este cel mai bun moment sa cumperi criptomonede?

Ca in orice investitii, raspunsul la aceasta intrebare nu este unul simplu sau clar. Nu exista ‘cel mai bun moment sa cumperi criptomonede’.

In primul rand trebuie sa te documentezi, mult, astfel incat sa fii mereu informat in ceea ce priveste acestea. Este important de mentionat ca pretul criptomonedelor fluctueaza foarte mult, pretul poate sa scada drastic in decurs de o ora.

Cum investesti in criptomonede?

Pentru a cumpara sau a vinde criptomonede, o sa ai nevoie de un cont pe o platforma de tranzactionare. Orice platforma ai alege, asigura-te ca aceasta perminte astfel de tranzactionari. Majoritatea accepta.

Pentru a deschide un cont o sa ai nevoie cu siguranta de documente care sa ateste domiciliul si alte date personale. Procesul de verificare poate sa difere de la platforma la platforma.

Dupa ce ai deschis un cont pe o platforma si ti-ai verificat contul, vei avea nevoie desigur de o depunere de bani reali in contul de pe respectiva platforma. Depunerile se pot face facil, fie prin transfer bancar fie direct de pe card.

Dupa ce ai gasit si ales platforma dorita, ti-ai confirmat identitatea si ai facut o depunere de bani reali, poti sa incepi sa te documentezi in ceea ce priveste ‘cum sa cumperi/vinzi criptomonede‘.

Intra pe segmentul de criptomonede de pe platforma aleasa si alege ce moneda vrei sa cumperi/vinzi si numarul acesteia. Pretul se va calcula automat bazat pe numar de tranzactii. 

Pe langa platforme, Bitcoin si alte criptomonede pot fi, de asemenea cumparate/vandute cu numerar intr-un mod mai traditional. Poti face acest lucru de la diversi furnizori in numeroase locatii. Acest tip de cumparare are loc in principal fara o autentificare speciala si permite achizitionarea de bitcoin pentru valori predefinite si limitate (20, 50, 100, 200 EUR). La momentul achizitiei, vei primi un certificat de cumparare sau un cupon.

Poti obtine criptomonede fara sa le cumperi?

Pe scurt, da. Exista modalitati de a obtine criptomonede fara sa le cumperi efectiv. Cum? Prin minare. Ca sa intelegi cum functioneaza acest proces, trebuie sa inveti ce inseamna data mining si ce presupune acesta. Minerii sunt cei care cu ajutorul calculatoarelor si a solutiilor hardware descripteaza si valideaza tranzactiile.

In ziua de astazi, minatul criptomonedelor este mai profitabil in cazul monedelor ieftin care au potential de crestere. Minatul monedelor precum Bitcoin spre exemplu, este unul foarte scump si resursele de care este nevoie sunt din ce in ce mai scumpe, astfel incat mai mult merita sa cumperi monede decat sa incerci sa le gasesti.

O criptomoneda poate fi creata numai daca Minerii rezolva un puzzle criptografic. Din moment ce dificultatea acestui puzzle creste cantitatea de energie a calculatorului pe care Minerul o investeste, exista doar o anumita cantitate de criptomonede care poate fi creata intr-o anumita perioada de timp. Acest lucru face parte din consensul pe care nu-l poate intrerupe niciun Miner.

Care sunt cele mai populare criptomonede?

Bitcoin (BTC) este cea mai cunoscuta criptomoneda de pe piata, care a revolutionat felul in care functioneaza industria financiara. Moneda virtuala a fost inventata, in anul 2008, de o persoana sau un grup de persoane sub pseudonimul de Satoshi Nakamoto si a inceput sa fie utilizata in 2009. Pe piata exista peste 4.000 de criptomonede, insa cea mai importanta este de departe Bitcoin. La un moment dat aceasta moneda virtuala ajunsese sa coste si 50.000 de dolari.

Pe langa Bitcoin, sunt multe alte monede virtual populare, care pot fi verificate pe platformele de specialitate. Putem numara Ethereum, Ripple, Litecoin si Dogecoin. In total exista peste 700 de criptomonede disponibile pentru comert online, insa doar 20 dintre acestea au avut capitalizari de piata de peste 10 milioane de dolari.

Esti Pregatit sa Investesti in Criptomonede?

Alege platforma preferata

Deschide cont demo

Gratuit

Prima depunere

50$

Alege actiunile

Burse importante

CFD-urile sunt complexe și există un risc ridicat la tranzacționarea cu CFD-uri. 67 % din conturile investitorilor eToro pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Înainte de a tranzacționa, luați în considerare dacă înțelegeți cum funcționează CFD

Platforma Tradesilvania

Plati in siguranta

Card Bancar

Portofel

Portofel Digital

Tranzactii

Instantanee

Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii

Platforma Binance

Plati in siguranta

Card Bancar

Portofel

Portofel Digital

Tranzactii

Instantanee

Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii