Investitii - Investeste Inteligent

Scurt ghid legat de investitii, in ce sa investesti si cand este momentul oportun pentru a investi.

Ce sunt investitiile?

Investitiile reprezinta cel mai important stimul pentru orice activitate economica. In cadrul economiei nationale, investitiile constituie elementul fundamental care initiaza si dezvolta orice activitate umana, reprezinta ceea ce este motorul pentru un sistem activ. Efectele pozitive ale investitiilor pentru economia nationala nu se limiteaza numai la cresterea economica.

Desi a devenit un termen uzual, prin care fiecare om intelege ca investitia inseamna, in fapt, cheltuirea unor sume de bani pentru a crea ceva nou, sau a se imbunatati ceva existent, fara indoiala, ca notiunea de investitii poate fi abordata, prin continutul sau, din doua puncte de vedere: in „sens larg” si „sens ingust”.

Intr-o acceptiune mai ingusta, notiunea de investitie se identifica, de regula, cu unele cheltuieli facute pentru crearea sau obtinerea unor bunuri (materiale sau intangibile), a caror valoare este, in majoritatea cazurilor, destul de mare, iar durata lor de folosinta – indelungata.

Definirea contabila considera investitiile ca fiind similare cu mobilizarea, întelese ca bunuri mobiliare si imobiliare, corporatii sau necorporatii, achizitionate sau create pentru o întreprindere, destinate sa ramâna durabile, deci sa se materializeze în însasi întreprinderea respectiva.

Tipuri de investitii

Atunci cand investiti, trebuie sa va ganditi la tipul si la amploarea sprijinului pe care doriti sa il obtineti din partea firmei de investitii sau a furnizorului de servicii de investitii, pentru a va orienta doar catre acele firme care raspund cel mai bine nevoilor dumneavoastra. Pentru a putea investi este necesara cunoasterea caracteristicilor instrumentelor financiare si ale activelor ce pot face obiectul strategiei de investitii.

Exista mai multe tipuri de investitii:

  • Actiuni si Obligatiuni
  • Fonduri de investitii
  • Forex
  • Instrumente financiare derivate
  • Investitii alternative

Indiferent de tipul investitiilor, cel mai important aspect este daca intentionati sa investiti pe termen lung sau scurt, astfel puteti alege tipul de investitii potrivit dumneavoastra.

Inainte de a investi, trebuie sa va raspundeti la anumite intrebari:

  1. Care este scopul investitiei?
  2. Care este suma investitiei si suma dispensabila?
  3. Care este perioada investitiei?
  4. Care sunt riscurile investitiei?

De ce sa investim?

Raspunsul este unul simplu. Investim pentru a ne asigura un venit in plus si o siguranta pe viitor. Deasemenea, multi se gandesc departe la viitor si anume perioada de pensionare. Oricine doreste sa aiba in plus o siguranta financiara.