Cumpara sau Vinde Actiuni Online - Ghid Informativ

Citeste despre cum sa cumperi sau sa vinzi actiuni online, cum sa investesti in actiuni la bursa, ce riscuri presupun acest tip de investitii, dar mai ales, de ce sa te feresti atunci cand incepi sa trazactionezi.

Sari direct la...

Ce sunt actiunile?

Generalitati

Actiunile sunt instrumentele financiare de baza ale pietei de capital, tranzactionarea lor oferind pe de o parte investitorilor posibilitatea de a obtine profituri si pe de alta parte companiilor posibilitatea de a se finanta. 

Daca te decizi sa cumperi/vinzi actiuni intr-o anumita afacere, practice o sa detii un procentaj din respectiva companie, insemnand ca majoritatea companiilor medii si mari nu sunt detinute de o singura persoana, acestea fiind impartite prin actiuni intre toate persoanele care au investit in aceasta.

Pe langa acest motiv, exista si altele precum prestigiul dobandit dupa listare la bursa sau posibilitatea investitorilor initiali de a castiga bani vanzand actiunile detinute.

Motivul principal pentru care companiile decid sa emita actiuni este acela de a atrage bani necesari pentru investitii si dezvoltarea afacerii acestora.

Tipuri de actiuni de pe bursa

Pe piata bursiera exista doua tipuri de actiuni: actiunile ordinare sau comune si cele nominative sau preferentiale.

Actiunile ordinare

cunoscute ca si actiuni comune, in functie de numarul actiunilor detinute, pot da dreptul la un anumit procentaj din suma rezultata dintr-o eventuala lichidare a activelor companiei si pot da dreptul de vot in AGA.

Actiunile nominative

cunoscute si ca actiuni preferentiale comparative cu celalalt tip de actiuni, acestea pot acorda drepturi suplimentare insa la fel, pot micsora alte drepturi.

Daca pe pietele de bursa dezvoltate din vest se pot tranzactiona si actiuni preferentiale, in Romania, se pot tranzactiona exclusive actiuni ordinare (cele comune).

Pentru ca actiunile emise de o companie sa fie admise la tranzactionare la una din categoriile bursei, respectiva companie trebuie sa indeplineasca o serie de criterii, dintre care cele mai importante tin de profitabilitate (in general companiile trebuie sa fi obtinut profit in ultimii ani), de dimensiuni (nu orice firma, oricat de mica, poate fi admisa la tranzactionare) si de transparenta (fiecare emitent trebuie sa faca publice o serie de informatii legate de activitatea pe care o desfasoara).

Pretul actiunilor

Ca in cazul oricarui alt bun, pretul actiunilor este influentat de cerere si oferta. Cu cat cererea este mai mare, cu atat pretul unei actiuni creste si invers, daca oferta este mai mare decat cererea pentru o actiune, atunci pretul acesteia va scadea.

Pe langa toate acestea, pretul actiunilor poate fi influentat si de alti factori sau evenimente care pot aparea pe bursa:

 

  1. Acordare de dividende – Dividendele sunt vazute ca recompense pentru increderea aratata companiei prin investirea in aceasta.
  2. Majorarea de capital social prin aport sau prin incorporarea rezervelor – Prin aceasta operatiune compania se finanteaza, iar investitorii pot achizitiona actiuni la un pret mai scazut decat cel din piata, daca cotatia este ridicata.
  3. Diminuarea capitalului social
  4. Fuziunea sau divizarea – oricare din aceste doua evenimente va influenta in mod direct pretul actiunilor firmei.
  5. Publicarea rapoartelor financiare – Daca castigurile sunt mai mari decat cele estimate sau mai bune decat rezultatelor celorlalte companii din sector, investitorii vor considera ca societatea are putere de crestere si vor intra la cumparare.
  6. Contextul economic, politic şi legislativ – au o influenta importanta asupra intregii piete de bursa.

CFD-urile sunt complexe și există un risc ridicat la tranzacționarea cu CFD-uri. 67 % din conturile investitorilor eToro pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Înainte de a tranzacționa, luați în considerare dacă înțelegeți cum funcționează CFD

De ce sa cumperi/vinzi actiuni?

Ca oricare alta investitie, investitia in actiuni are ca scop principal obtinerea profitului. Insa trebuie sa nu uitam cum ca, investitorul in actiuni trebuie sa cunoasca faptul ca profitul asteptat in urma unei investitii in actiuni nu apare totdeauna imediat si depinde de o multitudine de factori.

Este bine cunoscut ca principalele surse de castiguri pentru detinatorii de actiuni sunt doua: dividendele acordate de catre emitent si castigurile din cresterea pretului actiunilor. Fiecare investitor va trebui sa isi stabileasca de la bun inceput obiectivele pe care le urmareste: ce asteptare de randament are, ce sume este dispus sa investeasca si, poate cel mai important, ce orizont de timp aloca investitiei.

“Investeste atat cat iti poti permite sa pierzi” – este un slogan inteligent atunci cand vine vorba de investitii pe bursa, iar banii investiti ar trebui sa fie dispensabili. Investind in actiuni, practic vei detine dreptul de proprietate in companii alese.

Motive pentru care merita sa investesti in actiuni:

Cum alegi actiunile potrivite in care sa investesti?

Cum alegem actiunile potrivite in care sa investim, fiind constienti ca nu putem prevedea in totalitate evolutia preturilor sau a evenimentelor care pot oricand sa apara pe piata. Cum alegi actiunile in care sa investesti tine doar de tine, de cele mai multe ori pe langa analize si statistici, multi investesc in actiunile companiilor favorite.

Indiferent ce strategie alegeti sa aplicati inainte de o tranzactie, este important sa verificati situatia companiei. Cantitatea de informatii peste care veti da va vor coplesi cu siguranta, insa nu va lasati batuti. Alegeti companiile preferate si incepeti sa va documentati: istoric, starea actuala si posibile investitii viitoare.

Incepeti cu raportul financiar annual al companiei, care o sa va ofere o vedere de ansamblu asupra situatiei financiare a companiei. Mai toate companiile publica toate datele pe site-urile lor, cum ar fi rapoarte financiare trimestriale, raportari la bursa pe care este listata compania, transcrierea conferintelor sustinute la publicarea rapoartelor financiare.

Cel mai important, pentru a lua decizia potrivita la cum sa alegi actiunile potrivite in care sa investesti o sa ai la indemana nenumarate instrumente finaciare oferite de brokerul ales. Grafice, evolutia pretului, estimari si multe altele.

Cum reduci riscurile investitiilor in actiuni?

Ca oricare alta investitie, si investiile in actiuni reprezinta un risc. Cea mai eficienta metoda de reducere a acestor riscuri este diversificarea. Este primordial sa detineti o gama larga de actiuni din diverse companii si sectoare, astfel incat, daca o companie sau un sector intampina probleme, doar un anumit procent din portofoliu sa fie afectat.

Pentru diversificare puteti apela la actiuni ETF-uri locale sau internationale. Acestea se tranzactioneaza ca si actiuni individuale, dar au in portofoliu multiple actiuni. Asta va permite sa aveti access la mai multe sectoare dintr-o data.

Modalitatea la care decurci si cum reduci riscurile investitiilor in actiuni tine doar de tine. In ziua de astazi este mai usor ca niciodata sa accesezi bursa ca investitor individual si sa faci acest lucru intr-un mod informat si pregatit sa-ti maximizezi sansele unor investitii profitabile, reducand maxim din riscuri aferente.

Cum sa tranzactionezi actiuni?

Pentru a tranzactiona actiuni, indiferent de tipul acestora, o sa ai nevoie de un broker. Legat de servicii si platforme de brokeraj am scris in alte articole. Sunt numeroase oferte pe piata in momentul actual, chiar daca nu toate platforme din domeniu accepta clienti din Romania.

Cele mai folosite in tara sunt in momentul actual: eToro si Plus500, care va ofera posibilitatea de a tranzactiona CFD-uri pe actiuni. 

Istoria ne invata ca poti face bani din actiuni chiar si cu sume mici. Este important de mentionat faptul ca exista riscuri implicate atunci cand vine vorba de tranzactionari, iar pierderile financiare pot aparea, mai ales in cazul in care nu suntem familiar cu brokerul ales sau instrumentele folosite pentru a tranzactiona.

Esti pregatit sa tranzactionezi CFD-uri pe Actiuni?

Alege platforma preferata
eToro Pareri
Platforma eToro

Deschide cont demo

Gratuit

Prima depunere

50$

Alege actiunile

Burse importante

CFD-urile sunt complexe și există un risc ridicat la tranzacționarea cu CFD-uri. 67 % din conturile investitorilor eToro pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri. Înainte de a tranzacționa, luați în considerare dacă înțelegeți cum funcționează CFD